In het kort
Bloed braken is het gevolg van een bloeding in het eerste deel van het maag-darmstelsel. De kleur van het bloed kan van helderrood tot teerachtig zwart zijn. Bij bloed braken kunt u zelf niks doen, neem direct contact op met uw huisarts.
Bloed braken is het gevolg van een bloeding in het eerste deel van het maag-darmstelsel. Het maag-darmstelsel bestaat uit uw mond, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het is niet hetzelfde als bloed ophoesten, hierbij komt het bloed uit uw longen. De kleur van het bloed kan van helderrood tot teerachtig zwart zijn. Als het helderrood is, is er sprake van een plotse hevige bloeding. Als het teerachtig zwart is, is er sprake van een langzame bloeding.
Oorzaken van bloed braken zijn:
- Spataders van de slokdarm
- Een Mallory-Weiss-scheur. Dit is een scheur die ontstaan is door krachtig braken.
- Een maagzweer
- Maagerosie, dit is een oppervlakkige beschadiging van het maagslijmvlies en komt vooral voor bij ouderen die ontstekingsremmers nemen
Over het algemeen kunt u last hebben van de volgende klachten bij bloed braken:
- Pijn, meestal in de maagstreek
- Misselijkheid
- Braken
- Weinig of geen eetlust
Als u een plotse, hevige bloeding heeft waarbij het bloed helderrood kleurt, geeft dit altijd aanleiding tot tekenen van een shock. Shock is een levensbedreigend letsel waarbij er niet genoeg bloed naar het hart, de hersenen of belangrijke organen in de buik komt. De klachten voor een shock kunnen zijn: bleekheid van de huid, koud zweet, snelle hartslag, dalende bloeddruk en duizeligheid bij rechtstaan. Bij mensen die normaal gesproken last hebben van een hoge bloeddruk kan een lagere bloeddruk wijzen op een beginnende shock.
Als u last heeft van trage aanhoudende bloedingen, dan blijven die soms een hele tijd onopgemerkt. Het lichaam past zich hieraan aan. Het eerste teken van de bloeding is dan zwarte, plakkerige stoelgang.
Bij de verschillende oorzaken van bloedbraken, horen de volgende klachten:
- Bij bloed braken door slokdarmspataders, is het gebraakte bloed helderrood. Deze bloedingen stoppen vaak snel, maar beginnen weer gemakkelijk. Ze kunnen levensbedreigend zijn.
- Bij een Mallory-Weiss-scheur zal u eerst last hebben van krachtig uitbraken van de maaginhoud. Daarna moet u opnieuw braken waarin meestal grote hoeveelheden helder bloed zit. Het bloeden stopt vaak spontaan.
- Een maagzweer geeft hevige maagpijn en hierbij braakt u helder bloed. De bloeding is vaak trager en langduriger. Ook oud bloed komt dan in de stoelgang terecht, die er zwart en teerachtig uitziet.
- Een maagerosie gaat gepaard met ongeveer dezelfde klachten als een maagzweer
Bij bloed braken kunt u zelf niks doen, neem direct contact op met uw huisarts
Adviezen om de kans op een maagzweer te verminderen zijn:
Overzicht gezondheidsklachtenAls u bloed braakt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De huisarts zal u dan lichamelijk onderzoeken. Hierbij gaat uw huisarts op zoek naar tekenen van shock en kan hij een rectaal onderzoek doen omdat bloed in de stoelgang of donkere ontlasting erop wijst dat er een bloeding aan de gang is. Ook gaat de arts na of er tekenen zijn van een chronische leverziekte, borstvorming en geelzucht.
Als u ernstig bloed braakt, wordt u met spoed doorverwezen voor verder onderzoek en een behandeling. Om de exacte oorzaak te achterhalen van het bloed braken, zal er een onderzoek van het bovenste maag-darmstelsel gedaan worden door middel van een gastroscopie.
Eventueel wordt de bloeding gestopt door vaatvernauwende middelen in te spuiten. Soms kan het zijn dat u medicatie nodig heeft. Vaak gaan de klachten over na het gebruik van de medicijnen.
Overzicht gezondheidsklachten