Auteurs: MINDD
Inleiding
De app ‘Moet ik naar de dokter?’ blijkt goede ondersteuning te kunnen bieden voor mensen die twijfelen of contact op moeten nemen met hun huisarts of huisartsenpost. Onderzocht is wat het effect van ‘Moet ik naar de dokter?’ is na gebruik ervan.
Methode
In het eerste kwartaal van 2018 is een enquête in de app aangeboden aan gebruikers direct nadat ze het advies hebben ontvangen (n= 3.449).
Resultaten
42,7% van de respondenten krijgt het advies om niet naar de dokter of huisartsenpost te gaan, hiervan heeft 89,8% aangegeven het advies te zullen opvolgen. 57% van de respondenten krijgt het advies om wel contact met de huisarts(enpost) op te nemen, hiervan heeft 54% aangegeven het advies te zullen opvolgen.
Van de gebruikers die aangaven het advies niet op te zullen volgen (31%), gaf 42% aan de app alleen te willen uitproberen, 19% de uitkomst van de app niet vertrouwt en 39% vertrouwde de uitkomst van de app wel maar wilde meer zekerheid.
Het beoogde effect van de app is bepaald door middel van het percentage gebruikers dat het advies kreeg om niet naar de dokter te gaan (42,7%) te vermenigvuldigen met het percentage dat dit advies daadwerkelijk opvolgt (89,8%). Het beoogde effect van de app Moet ik naar de dokter? is hierdoor 38,3%. Dit betekent dat van de gebruikers van de app, 38,3% niet onnodig contact op zal nemen met de huisarts(enpost).
Het efficiënter organiseren van de toe geleiding van de patiënt tot de huisartsenpost, door middel van zelftriage van de app Moet ik naar de dokter?, zou kunnen leiden tot significant minder onnodige telefoontjes en verrichtingen op de huisartsenpost.
Conclusie
38,3% van de gebruikers van de app hoeft niet naar de huisarts(enpost) en volgt dit advies ook daadwerkelijk op. Er is echter meer onderzoek benodigd om het daadwerkelijke effect van de app op het aantal telefoontjes en verrichtingen op de huisartsenpost te kunnen vaststellen.