In het kort
Als u voor een langere tijd geen zin heeft in seks dan spreken we van een verlaagd libido. Vaak gaat een verlaagd libido vanzelf weer over, maar er kan iets anders aan de hand zijn als u voor een langere tijd geen zin heeft in seks. U kunt de onderstaande adviezen uitproberen als u last heeft van een verlaagd libido.
Als de bovenstaande adviezen niet helpen, kan u met uw huisarts over uw klachten praten.
In periodes waar u veel stress heeft of druk bent, kan het voorkomen dat u minder zin heeft in seks. Als u voor een langere tijd geen zin heeft in seks dan spreken we van een verlaagd libido. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Vaak komt het libido weer terug als u de tijd heeft gevonden voor seks en u weer kunt ontspannen. Zin in seks komt voor uit seksuele opwinding, waar een fijne situatie en seksuele prikkels voor nodig zijn.
Vaak gaat een verlaagd libido vanzelf weer over, maar er kan iets anders aan de hand zijn als u voor een langere tijd geen zin heeft in seks. Vooral in een relatie zou dit misschien een probleem kunnen vormen als uw partner een hoger libido heeft. Hierdoor is het belangrijk om te achterhalen waar uw verlaagde libido door wordt veroorzaakt. Een aantal factoren die invloed kunnen hebben op uw libido zijn:
- Schommelingen in de hormonen bijvoorbeeld als u ongesteld of zwanger bent
- Een laag zelfbeeld of onzekerheid
- Vermoeidheid
- Pijn tijdens vrijen
Een laag libido is per persoon verschillend. Het belangrijkste is dat u naar uzelf luistert en niet tegen uw zin in gaat vrijen. Dit zal ervoor zorgen dat u alleen maar minder zin krijgt in seks en zo zal u ook geen plezier of genot ervaren tijdens de seks.
Overzicht gezondheidsklachtenBedenk eerst waardoor het zou kunnen komen dat u verminderde zin in seks heeft. Het zou kunnen dat u ongemerkt een vrij stressvolle periode heeft, u somber bent of omdat het niet goed gaat met uw relatie. Ga hierbij ook na waardoor u vroeger wel zin kreeg in seks zodat u erachter kan komen wat u kunt doen om weer zin te krijgen in seks.
Een aantal adviezen die u zou kunnen opvolgen zijn:
- Probeer nieuwe dingen uit tijdens de seks. Hierbij kunt u denken aan seksspeeltjes, standjes of lingerie.
- Zorg dat er een fijne sfeer is tussen u en uw partner
- Zorg ervoor dat u ontdekt wat u fijn vindt en hoe u uzelf kunt bevredigen. De meeste vrouwen kunnen klaarkomen door het stimuleren van de clitoris. Als u zelf weet wat u fijn vindt, kunt u dat ook beter uiten als u met iemand anders seks heeft.
- Respecteer andermans behoeftes. Praat erover wat u fijn vindt en wat uw partner fijn vindt, iedereen heeft weer andere behoeftes.
- Zorg dat u tijd en aandacht aan elkaar besteedt
- Zoek nieuwe manieren van vrijen, zoals elkaar masseren of strelen
- Doe leuke dingen samen waarbij jullie beiden kunnen ontspannen. Dit kan door bijvoorbeeld samen uit eten of in bad te gaan.
- Bespreek met uw partner wat de mogelijke oorzaken zijn van uw verlaagde libido en wat hieraan gedaan kan worden
- Probeer op andere manieren opgewonden te raken, zonder dat er contact is tussen u geslachtsdelen van u en uw partner. Zorg dan dat u beiden op uw gemak bent en u in een fijne omgeving bent. U kunt afspreken om af te wisselen met het strelen en door de ander aan te raken op alle plekken behalve de geslachtsdelen. Ontspan en probeer te genieten van de aanrakingen van uw partner. Als u merkt dat u opgewonden wordt, geniet dan van wat u voelt. Als u iets niet fijn vindt, zeg dit dan.
Als de bovenstaande adviezen niet helpen, kan u met uw huisarts over uw klachten praten. Veel mensen schamen zich om te praten over seks maar uw huisarts vindt dit heel normaal. De huisarts kan u adviezen mee geven en eventueel een behandeling. Ook kan de huisarts u doorsturen naar een seksuoloog of een andere specialist.
Overzicht gezondheidsklachten