Als u klachten heeft die niet te verklaren zijn, bijvoorbeeld doordat de klachten erger worden, u er al een langere tijd last van heeft, zich zorgen maakt of andere klachten krijgt, gaat u naar de huisarts. De huisarts zal u dan onderzoeken, maar er is geen oorzaak te vinden voor uw klachten. Dit houdt in dat er geen aandoening, ziekte of beschadiging te vinden is die uw klachten kunnen verklaren. Deze klachten noemt de huisarts SOLK. De kans op onverklaarde klachten kan worden vergroot worden door:
- U let veel op lichamelijke klachten. Als u gevoelig bent voor wat er in uw lichaam gebeurt, ervaart u al snel kleine veranderingen in uw lichaam. Wanneer u dan langdurig ergens last van heeft, wordt u extra gevoelig. Deze gevoeligheid blijft, terwijl de oorzaak van de klachten al weg is.
- U denkt veel na over uw klachten. Als u zich zorgen maakt wanneer u iets voelt in uw lichaam, kan dit klachten versterken of uitlokken.
- U heeft aanleg voor bepaalde klachten. Als u een grotere kans heeft op het krijgen van klachten, dan krijgt u al snel klachten als u gespannen bent.
- U heeft nare gebeurtenissen meegemaakt.
Somatisch onvoldoende verklaarbare klachten verschillen van persoon tot persoon. U kunt bijvoorbeeld last hebben van de volgende klachten:
- Duizeligheid.
- Buikpijn of buikkrampen.
- Concentratieproblemen.
- Geheugenproblemen.
- Ernstige vermoeidheid.
- Diarree of verstopping.
- Hartkloppingen.
- Benauwdheid.
- Pijn.
- Hoofdpijn.
- Rugpijn.
- Spierpijn of gewrichtspijn.
Deze klachten kunnen allemaal een lichamelijke oorzaak hebben, maar worden pas onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten genoemd als:
- Er geen oorzaak gevonden kan worden voor de klachten.
- Als er wel een oorzaak is, maar het niet duidelijk is wat ervoor zorgt dat de klachten veel last geven, heftig zijn of lang duren.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij SOLK. Voorbeelden hiervan zijn:
- Cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt er gekeken naar uw denkgewoontes en gedrag. De psycholoog kijkt vervolgens wat voor invloed de klachten hebben op uw mentale gezondheid.
- Groepstherapie. Bij deze vorm van therapie worden uw klachten besproken met een groep mensen die ook SOLK hebben. U deelt en krijgt tips en oefeningen om de klachten en gedachten om te zetten naar positieve dingen.
- Psychologische begeleiding. Bij een psycholoog leert u hoe u met uw gedachten en gevoelens over de klachten om kunt gaan. De psycholoog kan u leren om beter te ontspannen, waardoor de klachten en angst kunnen verminderen.
Als uw klachten veranderen of als u opeens nieuwe klachten krijgt, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan dan beoordelen wat de oorzaak is van uw klachten.
Overzicht gezondheidsklachten