In het kort
Uw schildklier kan te snel of te langzaam werken. Als deze te snel werkt, komen er teveel schildklierhormonen in het bloed waardoor het lichaam extra energie maakt en de stofwisseling sneller gaat. Als deze te langzaam gaat, worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt en gaat de stofwisseling langzaam waardoor het lichaam minder goed werkt. Hierdoor kunnen er verschillende klachten ontstaan.
Maak een afspraak bij uw huisarts als uw schildklier te langzaam of te snel werkt en u graag zwanger wilt worden of zwanger bent.
Als uw schildklier niet goed werkt, kunt u last krijgen van lichamelijke en psychische klachten. De schildklier zit aan de voorkant van uw nek en zorgt ervoor dat er een hormoon wordt afgegeven aan het bloed die uw lichaam helpt om energie te maken van uw eten. Uw schildklier kan te snel of te langzaam werken. Als deze te snel werkt, komen er teveel schildklierhormonen in het bloed waardoor het lichaam extra energie maakt en de stofwisseling sneller gaat. Als deze te langzaam gaat, worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt en gaat de stofwisseling langzaam waardoor het lichaam minder goed werkt.
Een te snel werkende of een te langzaam werkende schildklier komt door de volgende oorzaken:
- De ziekte van Graves. Dit is een auto-immuunziekte en is bij de meeste mensen met een te snel werkende schildklier de oorzaak. Het afweersysteem valt namelijk de schildklier aan, waardoor er teveel hormonen worden aangemaakt.
- Struma. Hierbij groeit de schildklier langzaam waardoor het ook teveel hormonen aanmaakt.
- De ziekte van Hashimoto. Dit is een auto-immuunziekte en is bij de meeste mensen met een te langzaam werkende schildklier de oorzaak. Er is sprake van een chronische ontsteking van uw schildklier en daardoor maakt de schildklier te weinig hormonen aan.
- Erfelijkheid. Mensen die familie hebben met schildklier klachten hebben zelf ook meer kans op het ontwikkelen of het hebben van klachten.
- Medicijnen
- Afweerziektes
- Een ontsteking
Bij een te snel werkende schildklier krijgt u de volgende klachten:
- Vermoeidheid
- Diarree
- Gewichtsverlies
- Hartkloppingen
- Trillen
- Veel zweten
- Onregelmatige menstruatie
- Uitpuilende ogen
- Een vochtige en warme huid
- Onrustigheid
- Depressie
- Concentratie- en geheugenverlies
- Angst
Bij een te langzaam werkende schildklier, krijgt u de volgende klachten:
- Gewichtstoename
- Langzamer kloppen van het hart
- Obstipatie
- Onregelmatige menstruatie
- Haaruitval
- Bleekheid
- Droge huid
- Vermoeidheid
- Snel koud hebben
- Depressie
- Concentratie- en geheugenverlies
- Angst
U kunt zelf niet veel doen aan schildklierklachten. Als uw schildklier te langzaam of te snel werkt, moet u medicijnen slikken of overlegt u met uw huisarts over een behandeling. Hierbij is het ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en regelmatig te bewegen. Stop ook met roken.
Een behandeling van een te langzaam werkende schildklier bestaat uit het slikken van schildklierhormonen. Hierdoor wordt de schildklier gestimuleerd en gaat de hoeveelheid hormonen omhoog.
Overzicht gezondheidsklachtenAls er uit bloedonderzoek blijkt dat uw schildklier te snel of te langzaam werkt, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Dit heet een internist-endocrinoloog en dit is een arts die veel kennis heeft over hormonen en ziektes die met hormonen te maken hebben. De internist-endocrinoloog zal u verder gaan onderzoeken en een bijpassende behandeling toepassen.
Maak een afspraak bij uw huisarts als uw schildklier te langzaam of te snel werkt en u graag zwanger wilt worden of zwanger bent.
Overzicht gezondheidsklachten