Sarcoïdose is een ziekte waarbij er ontstekingen ontstaan zonder oorzaak. Het is een zeldzame ziekte waarbij ontstekingen bijna overal in het lichaam kunnen voorkomen. Er is geen geneesmiddel voor sarcoïdose, maar medicatie die u kunt krijgen is gericht op het verminderen van de ontstekingen.
Er zijn veel verschillende klachten die passen bij deze ziekte, maar die verschillen erg per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten en andere hebben heel veel klachten. De oorzaak van de ziekte is niet bekend en het kan jaren duren voordat u erachter komt dat u sarcoïdose heeft. Dit komt doordat de ziekte veel verschillende klachten heeft, waardoor de arts eerst andere mogelijke aandoeningen wilt uitsluiten.
Overzicht gezondheidsklachtenKlachten die kunnen voorkomen bij sarcoïdose zijn:
- Vermoeidheid.
- Niet uitgerust wakker worden.
- Gewrichtsklachten.
- Kortademigheid.
- Problemen met doorslapen.
- Droge mond.
- Stress.
- Langdurige spierpijn.
- Concentratieproblemen.
- Vergeetachtigheid.
- Droge ogen.
- Spierzwakte.
Er is niet altijd een behandeling nodig bij deze ziekte, maar u blijft wel altijd onder controle van een specialist. De meeste mensen hebben na 1 tot 2 jaar geen klachten meer. U kunt veel pijn hebben door sarcoïdose. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen, zoals paracetamol. Deze hebben de minste bijwerkingen. Als paracetamol niet goed werkt, kunt u pijnstillers met NSAID’s proberen, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac. Overleg dit wel eerst met de huisarts.
Een mogelijke behandeling bij sarcoïdose kan zijn:
- Prednison. Dit medicijn remt ontstekingen, maar heeft vaak vervelende bijwerkingen.
- Reuma-medicijnen.
- TNF-blokkers. Dit medicijn veranderd de stofjes die ontstekingen veroorzaken. Ook hier kunt u veel last krijgen van bijwerkingen.
Sarcoïdose heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid of nadelige effecten op uw ongeboren kind. Als u sarcoïdose heeft en zwanger probeert te worden, neem dan wel contact op met uw huisarts.
Overzicht gezondheidsklachten