Psychosociale problemen zijn een combinatie van psychische en sociale problemen die kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Psychische problemen ontstaan vaak door vervelende gebeurtenissen zoals een ongeluk, het overlijden van een naaste of een echtscheiding. Zodra deze problemen niet goed worden verwerkt, kunt u last ervaren door nare gevoelens of lichamelijke klachten. Hierdoor functioneert u niet meer zoals eerst. Sociale problemen ontstaan wanneer u moeilijkheden ervaart in een relatie met anderen. Dit kan bij bijvoorbeeld uw kinderen, leidinggevende, gemeente of buren zijn.
Doordat u dus ergens psychische problemen ervaart, kunnen deze leiden tot sociale problemen, bijvoorbeeld wanneer het niet goed gaat tussen u en uw leidinggevende op uw werk en u dit uit door thuis stil te zijn. Hierdoor krijgt u sociale problemen thuis. Dit leidt tot een reeks aan vervelende gevolgen die uw problemen zelfs misschien kunnen verergeren.
Overzicht gezondheidsklachtenEen psychosociaal probleem uit zich bij iedereen verschillend. Voorbeelden hiervan zijn:
- Misbruik maken van verdovende middelen zoals, drank of drugs.
- Gespannen worden.
- Agressief worden.
- Terugtrekken en bijvoorbeeld stil of somber zijn.
Vaak ervaart u door de problemen ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of slaapproblemen.
Overzicht gezondheidsklachtenZorg ervoor dat u uw klachten serieus neemt. Deze klachten kunnen namelijk veel invloed hebben op uw lichaam, maar ook op uw mentale gezondheid en de mensen om u heen. Het kan helpen om te praten met uw naasten, dit kan u hoop en steun bieden. Zo zijn er ook lotgenoten die zich hetzelfde voelen of gevoeld hebben als u. Het kan u steun bieden om te praten over problemen met mensen die hetzelfde ervaren als u.
Als u last heeft van psychosociale problemen, zou het kunnen helpen om voor uzelf op te schrijven welke problemen u ervaart. Wees hierbij duidelijk over hoe uw zich voelt en wat volgens u hetgeen is wat het probleem veroorzaakt. Probeer hierna uit te zoeken wat u denkt dat u moet veranderen, zodat u zich beter kan gaan voelen. Het kan helpen om met iemand de problemen te bespreken die los van uw problemen staat. Eventueel zou de huisarts u hierbij kunnen helpen en zo nodig doorverwijzen naar een specialist.
Andere adviezen die wij u aanraden als u psychosociale problemen ervaart, zijn:
- Zoek afleiding door leuke dingen te doen en ga naar buiten. Als u niet lekker in uw vel zit, kan het u goed doen om dagelijks een half uur in de buitenlucht te zijn. Buiten zijn vermindert stress en is goed voor de hersenen.
- Gun uzelf momenten om dingen te doen waarvan u energie krijgt. Doe iets waar u van kan genieten.
- Leef gezond door in beweging te blijven en gezond en gevarieerd te eten. Als u niet lekker in uw vel zit, is de verleiding groter om minder goed voor uzelf te zorgen. Hierdoor gaat u zich nog minder fit voelen en zal uw humeur ook niet verbeteren.
- Zorg voor regelmaat door iedere dag om ongeveer dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Zorg ervoor dat u geen maaltijden overslaat en stel dagelijks een rustmoment voor uzelf in.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van psychosociale problemen en hierover wilt praten met een specialist. Zo nodig kan de huisarts u ook helpen bij het doorverwijzen naar een GGZ-specialist.
Overzicht gezondheidsklachten