Bij overbeharing bij vrouwen groeit er haar op plekken waar dat normaal alleen bij mannen groeit. Het gaat dan niet om kleine donshaartjes, maar om dikkere, stugge en vaak donker gekleurde haren.
Overbeharing bij vrouwen wordt ook wel hirsutisme genoemd en komt redelijk vaak voor. Vooral bij vrouwen uit Azië en het middellandse zee gebied, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Marokko en Spanje. Overbeharing bij vrouwen wordt veroorzaakt doordat de vrouw meer mannelijke hormonen heeft of doordat de vrouw gevoeliger is voor mannelijke hormonen. Dit kan komen door één van de volgende dingen:
- U heeft het geërfd van één van uw ouders.
- U lichaam maakt zelf teveel mannelijke hormonen aan. Dit gebeurt in de eierstokken.
- U heeft overgewicht.
- U zit in de overgang.
- Het gebruik van anabole steroïden.
- Het gebruik van een bepaald medicijn met overbeharing als bijwerking.
- Een ziekte, waardoor u meer hormonen aanmaakt.
Welke klachten heb ik bij overbeharing bij vrouwen?
Bij overbeharing bij vrouwen groeit er meer haar bij u dan bij andere vrouwen op de volgende plekken:
- De kin.
- De bovenlip.
- De rug.
- De buik.
- De borst.
- Het schaamgebied.
- De bovenbenen.
- De armen.
Daarnaast kunt u afhankelijk van de oorzaak van de overbeharing de volgende klachten hebben:
- Puistjes.
- Kaalheid.
- Meer spieren.
- Lagere stem.
- Onregelmatige menstruatie.
Naast lichamelijke klachten kan overbeharing ook zorgen voor psychische klachten.
Overzicht gezondheidsklachtenAls u overgewicht heeft, kan de overbeharing minder worden wanneer u afvalt. Ook kan het helpen om de anticonceptiepil te slikken. Hier zitten vrouwelijke hormonen in, waardoor de haargroei minder kan worden. Er bestaat ook een pil die ervoor zorgt dat er minder mannelijke hormonen aangemaakt worden, maar deze pil heeft vervelende bijwerkingen. Naast een pil, bestaat er ook een crème die de haargroei vertraagd. Dit helpt alleen als u de crème blijft smeren. Zodra u stopt, zullen de haren weer sneller gaan groeien.
U kunt ook proberen de haren te verwijderen door bijvoorbeeld te scheren of te harsen op de plek waar u de haren weg wilt hebben. Daarnaast kunt u kiezen voor permanente ontharing. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld lasertherapie, maar dit kan erg duur zijn en u heeft vaak minimaal vijf behandelingen nodig. U heeft bij de behandeling altijd het risico dat de haren alsnog terug groeien.
Overzicht gezondheidsklachtenNeem contact op met uw huisarts als:
- U naast overbeharing last heeft van één van deze klachten:
- Puistjes.
- Kaalheid.
- Meer spieren.
- Lagere stem.
- Onregelmatige menstruatie, als u nog niet in de overgang zit.
- De haargroei in korte tijd veel meer is geworden.
- U veel last heeft van de overbeharing.
Wordt u somber, verdrietig of onzeker door uw klachten? Neem dan ook contact op met uw huisarts. Deze kan met u kijken welke behandeling u nodig heeft of wat u nodig heeft om met de overbeharing om te gaan. Indien nodig wordt u doorgestuurd naar de praktijkondersteuner of een psycholoog. Daarnaast kunt u deze klachten ook bespreken met uw eigen omgeving, zodat zij u kunnen ondersteunen met het leren omgaan met de overbeharing.
Overzicht gezondheidsklachten