In het kort
Een ooievaarsbeet is een vlek die ontstaat door bloedvaten onder de huid die op sommige plekken wijder zijn. Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf na een tijd.
Een ooievaarsbeet is een huidaandoening waarmee ongeveer eenderde van de baby’s wordt geboren. De vlek ontstaat door bloedvaten onder de huid die op sommige plekken wijder zijn. Hierdoor kan er meer bloed stromen door de vaten en wordt de huid op de plek roder. Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf na een tijd.
De naam ooievaarsbeet komt van de mythe dat kinderen gebracht worden door een ooievaar. De snavel van de ooievaar zal de rode vlekken in de nek moeten hebben veroorzaakt.
De vlekken kunnen zich in de nek of op het gezicht bevinden. Het is een onschuldige plek, maar de huisarts kan wel controleren of de plek niet om een andere huidafwijking gaat. De plek wordt vaak een paar dagen na de geboorte goed zichtbaar en verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden tot een jaar.
Overzicht gezondheidsklachtenU kunt een ooievaarsbeet herkennen aan:
- Roze en/of rode vlekken op of rond het gezicht van uw baby. Bij veel baby’s zitten de vlekken in de nek, oogleden of het voorhoofd, maar in principe kunnen de vlekken over het hele lichaam voorkomen. Als de plek op het voorhoofd zit, wordt dit ook een ‘engelenkus’ genoemd.
- De huid rondom de ooievaarsbeet ziet er niet anders uit en is niet opgezwollen
- De baby heeft geen last van de vlek
- De vlek kan duidelijker zichtbaar worden als uw kind huilt of een driftbui heeft
Als de plek groeit of bobbelig is, kan er sprake zijn van een aardbeienvlek of een wijnvlek. Die laatste is wat groter en paarser van kleur en deze kan niet vanzelf verdwijnen.
Overzicht gezondheidsklachtenEen ooievaarsbeet behandelen is niet nodig, omdat de vlekken in bijna ieder geval binnen een jaar weer verdwijnen. De vlekken in de nek kunnen wat langer blijven zitten, maar na verloop van tijd worden deze ook lichter van kleur en zullen ze ook vanzelf verdwijnen.
Als de ooievaarsbeet na verloop van tijd niet verdwijnt, is een behandeling mogelijk in een huidkliniek. Hier wordt de plek behandeld met lichtpulsen die ervoor zorgen dat de vlek vervaagt. Deze behandeling is pas een mogelijkheid vanaf de puberteit.
Overzicht gezondheidsklachtenAls de rozerode plek verandert van vorm of grootte, neem dan contact op met uw huisarts. Dan is het namelijk mogelijk dat het gaat om iets anders dan een ooievaarsbeet.
Neem contact op met uw huisarts als uw baby vaak aan het vlekje krabt
Laat het rozerode plekje regelmatig controleren en als u twijfelt over de plek, vraag dit dan na bij het consultatiebureau of raadpleeg uw huisarts
Overzicht gezondheidsklachten