In het kort
Bij een longontsteking zijn uw longweefsel en uw longblaasjes ontstoken. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of een schimmelinfectie. Sommige mensen lopen meer risico op een longontsteking. Bij een longontsteking kunt u last krijgen van vermoeidheid, hoesten en een veranderde of versnelde ademhaling.
Bij een longontsteking zijn uw longweefsel en uw longblaasjes ontstoken. Het weefsel kan in een deel van de long, in de gehele long of in beide longen ontstoken zijn. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of een schimmelinfectie. Voorbeelden van een dergelijk virus of bacterie zijn het influenzavirus en de pneumoknokken.
Een longontsteking veroorzaakt door een schimmelinfectie komt het minst voor en ontstaat meestal bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Meestal raken eerst uw bovenste luchtwegen geïnfecteerd waardoor u last krijgt van een verkoudheid of keelpijn. Als de infectie zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen tot aan de longblaasjes ontstaat er een longontsteking. Door de infectie zwelt het slijmvlies op en wordt er meer slijm geproduceerd. Dit komt in de longblaasjes terecht en hierdoor krijgt u het benauwd. Als het slijm zich voor een langere tijd in uw longen ophoopt, kunnen er bacteriën bij komen. Deze verergeren de ontsteking. Iedereen kan een longontsteking krijgen. Toch zijn er bepaalde risicogroepen die er vatbaarder voor zijn, zoals:
- Alcoholverslaafden
- Rokers
- Drugsverslaafden
- Ouderen
- Mensen met suikerziekte (diabetes type 1 of type 2)
- Mensen met COPD
- Mensen met een verzwakt afweersysteem, bijvoorbeeld doordat zij chemokuren ondergaan of HIV hebben
- Mensen die een beroerte hebben gehad
- Mensen die bedlegerig zijn
- Mensen met astma
- Jonge kinderen
Bij een longontsteking heeft u last van:
- Vermoeidheid
- Hoesten
- Een veranderde of versnelde ademhaling
- Pijn bij het in- en uitademen
- Pijn op de borst
- Kortademigheid
- Een suf en slap gevoel
- Verhoging van uw lichaamstemperatuur (een gemeten temperatuur van boven de 38 graden)
Door de longontsteking voelt u zich erg ziek en dit kan samengaan met nevenklachten, zoals hoofdpijn en een verminderde eetlust
Overzicht gezondheidsklachtenBij een longontsteking raden wij u aan om:
- Voldoende rust te nemen
- Drie keer per week te bewegen, maar uzelf daar niet mee te overbelasten
- Voldoende te drinken
- Te stoppen met roken en inhalatie van rook te vermijden
- Bij hevige pijn een paracetamol in te nemen. Lees voordat u een paracetamol inneemt eerst de bijsluiter. Zo weet u zeker dat u de juiste dosering inneemt.
Uw klachten gaan meestal vanzelf over. Na 2 tot 3 dagen zakt uw lichaamstemperatuur al. De hoestklachten kunnen wel een paar weken aanhouden. Een longontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterie is ernstiger en wordt meestal behandeld met een antibioticakuur. Dit wordt niet voorgeschreven als de longontsteking is ontstaan door een virus.
Overzicht gezondheidsklachtenVermoedt u dat u een longontsteking heeft? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts om te voorkomen dat uw klachten verergeren. U moet direct contact opnemen met uw huisarts als:
- U erg benauwd bent
- U een piepende ademhaling heeft
- Uw ademhaling stokt
- U bloed ophoest
- U suf of verward bent
- U koorts heeft wat niet afneemt of terugkomt nadat u een paar koortsvrije dagen heeft gehad
- U last heeft van koude rillingen
- U gewicht verliest
- U langdurig last heeft van hoestklachten
Bent u al naar de huisarts geweest of heeft u al een antibioticakuur voorgeschreven gekregen? Ga dan nog een keer naar uw huisarts als:
- Uw klachten na drie dagen nog niet minder zijn geworden
- U, ondanks de antibioticakuur, steeds zieker wordt