Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan. Een kniekuil-cyste uit zich als een bult in uw knieholte. Hierin zit slijm wat uit uw kniegewricht komt. Vaak is de bult klein maar deze kan wel groeien. Bij de ene persoon is de bult hard en glad, maar bij anderen is hij zachter en kunt u duidelijk voelen dat er vocht in de bult aanwezig is. U loopt meer risico op een kniekuilcyste als:
- U beschadigd kraakbeen heeft.
- Uw knie gekneusd is.
- U artrose heeft in uw knie.
- Uw knieband gescheurd is.
- U last heeft van een ontsteking in de knie.
Over het algemeen ontstaan er geen klachten bij cysten. Pas als ze zo groot zijn dat andere weefsels in de knel komen, kunt u klachten ervaren. Bij een kniekuilcyste is er een bult aanwezig in de knieholte die u het beste voelt als de knie recht staat. De bult kan de ene keer wat kleiner zijn en dan weer wat groter. Soms doet de bult pijn, maar de meeste mensen ervaren geen klachten bij een kniekuilcyste.
Overzicht gezondheidsklachtenEen groot deel van de cysten hebben geen behandeling nodig en verdwijnen vanzelf. De bult kan pijn doen, maar vaak kunt u alles gewoon doen wat u normaal ook doet. Blijf daarom het liefst zo normaal mogelijk bewegen. Bij meer pijn is het verstandig om wat rust te nemen zodat de bult wat kan afnemen. Een specialist kan niks doen aan een kniekuilcyste aangezien er geen behandelingen bestaan om de bult te verkleinen. Als u pijn heeft door een kniekuilcyste, kunt u een pijnstiller nemen. Ook kunt u de volgende dingen doen om een cyste te voorkomen:
- Was de handen goed na toiletbezoek, na het tuinieren of buitenspelen en voor het koken.
- Knip uw nagels kort en houd ze goed schoon.
- Was groente en fruit goed.
- Drink alleen gekookt water of water uit flessen.
Het kan zo zijn dat de kniekuilcyste vanzelf weer weggaat of kapot gaat. Als u al langer last heeft van een kniekuilcyste kunt u worden doorgestuurd naar het ziekenhuis om deze operatief te laten verwijderen.
Overzicht gezondheidsklachtenNeem contact op met uw huisarts als:
- U opeens last krijgt van een dik onderbeen.
- U een bult heeft in de knieholte en niet zeker weet wat dit is.
- U opeens pijn krijgt aan de knie.
Als u vermoedt dat u een cyste heeft, maak dan een afspraak met de huisarts. Cysten kunnen namelijk een uiting van kanker zijn. De huisarts zal door middel van een onderzoek kunnen bepalen of u daadwerkelijk een cyste heeft. Door middel van een punctie kan een cyste worden leeggezogen. Hierbij wordt het vocht uit de holte gezogen door een dunne naald in de cyste te brengen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen is er een kans dat de cyste zich opnieuw gaat vullen. In bepaalde omstandigheden wordt er aangeraden de cyste operatief te verwijderen.
Overzicht gezondheidsklachten