Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie waardoor er een infectie van de luchtwegen ontstaat. Er ontstaan hoestbuien die 3 tot 4 maanden kunnen duren. Het kan bij baby’s erg gevaarlijk zijn, maar bij jongeren en volwassenen ontstaan er niet veel klachten. Veel kinderen worden ingeënt voor kinkhoest, zodat zij niet ziek worden als ze toch besmet raken.
U raakt besmet door middel van druppeltjes vocht wanneer iemand met kinkhoest uitademt, hoest of niest. Mensen met kinkhoest zijn al besmettelijk bij de eerste klachten. Nadat u besmet raakt, duurt het 1 tot 3 weken voordat u zelf klachten krijgt die erg lijken op een verkoudheid, hierna duurt het nog 1 tot 2 weken voordat u last krijgt van hoestbuien. Kinkhoest komt tegenwoordig niet veel meer voor. Dankzij een vaccinatie tegen kinkhoest is het aantal sterfgevallen door de ziekte ook erg laag.
Overzicht gezondheidsklachtenKinkhoest begint met klachten die vergelijkbaar zijn met een neusverkoudheid. Na een aantal weken beginnen de hoestbuien waarbij taai slijm wordt opgehoest. Hierna kan een piepende ademhaling ontstaan en in sommige gevallen kan de besmette persoon braken. Oudere kinderen en volwassenen hoesten vaak alleen voor een lange tijd.
Bij kinderen onder de 1 jaar kan de ziekte ernstig zijn. Zij lopen risico op hersenbloedingen en zuurstoftekort, waardoor er hersenbeschadiging optreedt.
Overzicht gezondheidsklachten
Als u kinkhoest heeft, volg dan deze adviezen op:
- Zorg dat u voldoende rust neemt. Het is hierbij niet nodig om de hele dag op bed te liggen, maar zorg dat u geen activiteiten uitvoert die u extra uitputten. Kinkhoest gaat vanzelf over, maar dit kan een aantal maanden duren waardoor u erg vermoeid kan raken door het hoesten.
- Het heeft geen zin om thuis te blijven, u bent al besmettelijk voordat u gaat hoesten dus mensen in uw omgeving zijn dan al besmet.
- Stel anderen in de omgeving op de hoogte dat u besmet bent met kinkhoest zodat anderen herkennen wat het is als zij ook last krijgen van klachten.
- Kom niet bij kinderen jonger dan 1 jaar in de buurt. Deze jonge kinderen hebben nog niet alle vaccinaties gehad en de ziekte kan voor hun gevaarlijk zijn. Ook vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn, kunt u beter niet bezoeken. Als deze vrouwen namelijk kinkhoest hebben bij de bevalling, kan het kind ook kinkhoest krijgen.
In sommige gevallen geeft de huisarts u en uw hele gezin antibiotica wanneer een van u kinkhoest heeft, namelijk bij:
- Vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn en geen prik tegen kinkhoest hebben gehad.
- Kinderen met een long- of hartziekte.
- Kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.
Neem contact op met uw huisarts als:
- U meer dan 34 weken zwanger bent en iemand in uw omgeving of uzelf veel last heeft van hoestbuien.
- Uw kind jonger is dan 1 jaar en iemand in uw omgeving of uzelf veel last heeft van hoestbuien.
- Uw kind een hartziekte of longziekte heeft en iemand in uw omgeving of uzelf veel last heeft van hoestbuien.
- U al weken last heeft van hoestbuien.
- U niet kan stoppen met hoesten.