Als u in korte tijd naar een grote hoogte gaat, kunt u last krijgen van hoogteziekte. Het komt veel voor in de bergen en het komt door een zuurstofgebrek. Omdat er op grote hoogte minder zuurstof in de lucht zit, daalt de hoeveelheid zuurstof in het bloed en krijgt u klachten. Uw lichaam heeft dan tijd nodig om zich aan te passen. Dit doet uw lichaam door dieper adem te halen, meer te plassen, de hartslag te verhogen en door meer rode bloedcellen aan te maken. Afhankelijk van hoe hoog u bent, hoeveel meter u stijgt en hoe zwaar het klimmen voor u is, ontstaan er klachten.
Overzicht gezondheidsklachtenDoor hoogteziekte kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- Duizeligheid.
- Vermoeidheid.
- Hoofdpijn.
- Misselijkheid.
- Slecht slapen.
- Verminderde eetlust.
- Overgeven.
Vaak ontstaan er pas klachten een aantal uur nadat u op grote hoogte bent. De klachten ontstaan niet gelijk. Wanneer u dan een tijd op diezelfde hoogte blijft, kan uw lichaam zich aanpassen en wennen aan de hoogte. De klachten trekken dan vanzelf weg. Als u nog hoger gaat, kunt u last krijgen van de volgende klachten:
- Verwardheid.
- Ademhalingsproblemen.
- Moeite met lopen.
- Moeite met praten.
- Bewusteloosheid.
Bij ernstige klachten moet u afdalen en een arts opzoeken. Als u geen arts bezoekt, kan dit gevaarlijk zijn en kunt u zelfs doodgaan aan heftige hoogteziekte.
Overzicht gezondheidsklachtenOm hoogteziekte te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Stijg langzaam naar hoogtes boven de 3000 meter. Slaap eerst 2 nachten op een hoogte van 1500-2500 meter, voordat u hoger gaat.
- Als u vanaf 3000 meter gaat stijgen, stijg dan maximaal 500 meter per nacht en neem elke 3 tot 4 dagen een dag rust.
- Als u meer dan 500 meter stijgt in 1 dag, blijf dan 2 dagen op het niveau om te kunnen wennen voordat u verder klimt.
- Zorg ervoor dat u genoeg drinkt.
- Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.
- Stijg niet verder als u last krijgt van klachten en ga pas weer verder als de klachten over zijn. Als u ernstige klachten heeft, moet u onmiddellijk afdalen.
- Houd een goed reisschema aan waarop staat hoeveel u stijgt en houd het reisschema flexibel. Dan kunt u extra rust nemen als u last heeft van klachten.
Als u last heeft van ernstige klachten, bezoek dan zo snel mogelijk een arts. Voorbeelden van ernstige klachten door hoogteziekte zijn:
- Moeite met praten.
- Moeite met lopen.
- Verwardheid.
- Hoofdpijn die niet weggaat.