Hallux rigidus is een verstijfde grote teen en wordt veroorzaakt door artrose. Bij hallux rigidus staat de teen recht en heeft het een beperkt functievermogen. Daarnaast kan de teen pijn doen tijdens het bewegen.
Hallux betekent ‘de grote teen’ en rigidus betekent ‘stijf’. Hallux rigidus komt veel voor bij ouderen, maar het kan ook bij jongere mensen ontstaan als gevolg van een blessure, botbreuk of overbelasting. Het is een veelvoorkomende aandoening onder voetballers, volleyballers of turners.
Artrose ontstaat doordat er slijtage is in het kraakbeen. Hierdoor wordt het kraakbeen verdund en in sommige gevallen zal het kraakbeen verdwijnen. Door de artrose gaan ruwe botoppervlakken langs elkaar schuren, wat klachten kan veroorzaken. De slijtage kan ontstaan als u ouder wordt, maar ook chronische belasting door bijvoorbeeld het trappen tegen een voetbal, kan artrose veroorzaken. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk voor hallux rigidus, afhankelijk van de ernst van de klachten.
Overzicht gezondheidsklachtenVeel mensen ervaren geen klachten bij een stijve grote teen. De klachten kunnen echter gedurende een periode toenemen. Klachten die optreden bij hallux rigidus zijn:
- Pijn aan het gewricht van de grote teen.
- Zwelling van het gewricht van de grote teen.
- Roodheid van de teen.
- Stijfheid bij het lopen.
- Een bult bovenop de grote teen.
- Het dragen van schoenen kan pijnlijk zijn.
- Pijn in de grote teen treedt vaak op na een lange tijd stilzitten of in de ochtend.
Een behandeling van hallux rigidus is niet in alle gevallen nodig en sommige mensen hebben helemaal geen klachten door de aandoening. Een aantal voorbeelden van mogelijke behandelingen zijn:
- Medicijnen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van ontstekingsremmende medicatie om klachten tegen te gaan die gepaard gaan met het slijten van een gewricht.
- Een aanpassing in de schoenzool. Hierbij wordt het afwikkelen van de voet makkelijker gemaakt. Een bolling wordt gemaakt in de zool en de zool wordt stijver gemaakt.
- Een aangepaste schoen. Een stevige wandelschoen kan al klachten verminderen.
- Een cheilectomie. Dit is een operatie waarbij de botranden aan de bovenzijde van het gewricht worden verwijderd. Daarbij zal de bult op de teen verdwijnen, maar ook de beweeglijkheid van uw teen verbeteren. Na deze operatie krijgt u een drukverband die na twee dagen wordt verwijderd. U mag de voet dan een paar dagen na de operatie weer langzaam gaan belasten met een speciaal zooltje. Het omhoog houden van de voet is erg belangrijk om te voorkomen dat de voet op gaat zwellen. Na deze operatie wordt vaak fysiotherapie aangeraden.
- Artrodese. Dit is een operatie die wordt gedaan bij ernstige klachten van artrose. Het gewricht wordt hierbij met een operatie vastgezet. Als het bot vastzit, zal de pijn verdwijnen. Hierna krijgt u een gipsschoen en mag u de voet twee weken niet belasten. De voet moet hoog liggen om zwelling te voorkomen en als de gipsschoen na twee weken wordt vervangen, mag u de voet langzaam weer gaan gebruiken.
Neem contact op met uw huisarts als u veel klachten heeft die passen bij hallux rigidus en u zich zorgen maakt.
Neem ook contact op met uw huisarts als u meer wilt weten over een mogelijke behandeling voor uw hallux rigidus.
Overzicht gezondheidsklachten