In het kort
Groeipijn is pijn in de beide benen, rond de knieën, kuiten, dij- of scheenbenen. Groeipijn begint vanaf de eerste groeispurt, rond een jaar of drie. Dit duurt tot het einde van de puberteit.
Groeipijn komt veel voor onder kinderen. Het is pijn in de beide benen, rond de knieën, kuiten, dij- of scheenbenen. De pijn komt vaak in de nacht en duurt ongeveer een kwartier. Overdag hebben kinderen vaak geen last van pijn, dit komt doordat de botten dan belast worden door te lopen en spelen. In de nacht kunnen de botten groeien. Groeipijn begint vanaf de eerste groeispurt, rond een jaar of drie. Deze groeispurts duren tot aan het einde van de puberteit. Dit is een periode waarin kinderen het snelst groeien.
Het kan uw kind belemmeren tijdens hun dagelijkse activiteiten, zoals sporten of spelen. Het is heel normaal en totaal ongevaarlijk. De pijn zit telkens op een andere plek en is vergelijkbaar met een kramp gevoel.
Overzicht gezondheidsklachtenGroeipijn bestaat uit scherpe pijnscheuten diep in het been. Het kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of huilbuien. De aanvallen van pijn duren ongeveer een kwartier en trekken dan vanzelf weer weg.
Overzicht gezondheidsklachtenGroeipijn is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Als uw kind veel klachten ervaart door de groeipijn, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Geef uw kind een pijnstiller als paracetamol. Let hierbij wel op dat u niet meer toedient dan wordt aanbevolen. Kijk voor de juiste dosering op de bijsluiter van het medicijn.
- Laat uw kind spierstrekoefeningen doen. Door de oefeningen wordt de bloeddoorstroming beter in de spieren, wat pijnklachten kan verminderen. Dit kan door het been in zijn geheel te strekken en de voet te buigen. Hierna moet er kracht gezet worden op het been door bijvoorbeeld tegen een muur of hand te duwen.
- Geef uw kind een lichte massage. Dit kan wat pijnklachten verminderen.
- Maak de pijnlijke plekken warm met een kruik of een warme doek
- Zorg dat uw kind het rustiger aan doet tijdens inspanning waarbij uw kind veel pijnklachten heeft. Helemaal stoppen met de inspanning hoeft niet, maar doe een stapje terug. Als de pijn niet verandert na het rustiger aan doen, stop dan met de oefening.
- Praat met uw kind over de groeipijn. Het belangrijkste is dat uw kind laat weten wanneer het klachten ervaart, zodat u de nodige maatregelen kan treffen.
- Houd voldoende rust. Zorg ervoor dat uw kind de balans tussen rust en bewegen goed begrijpt. Als uw kind een lange tijd is gestopt met sporten, bouw het dan weer geleidelijk op.
Neem contact op met uw huisarts als uw kind de klachten van groeipijn ervaart, maar jonger is dan drie jaar
Neem contact op met uw huisarts als uw kind last heeft van aanhoudende pijn en in combinatie daarmee ook één van de volgende klachten heeft:
- Pijn in maar één been
- Koorts die u niet kunt verklaren
- Een abnormale zwelling
- Zoveel pijn dat het moeilijk is om het been te bewegen
- ‘S nachts maar ook overdag last van pijnklachten
- Al langer dan een half jaar last heeft van pijnklachten
Als de pijn steeds voorkomt op één plek of de plek rood, dik of warm is, kan het zijn dat er een ontsteking zit. Ook als uw kind last heeft van de gewrichten of mank loopt, kan de pijn veroorzaakt worden door iets anders. Neem in deze gevallen ook contact op met uw huisarts.
Overzicht gezondheidsklachten