In 2012 zag de huisartsenpost in Apeldoorn dat het steeds drukker werd aan de telefoon. De werkdruk nam toe en de wachttijden liepen op. Gecombineerd met een beperkt aanbod aan triagisten ontstond er een probleem. Hoe kon de huisartsenpost tegemoet komen aan de stijgende vraag en toch de juiste zorg op de juiste plek blijven leveren?
Door patiënten zelf een triage uit te laten voeren kunnen zij snel er achter komen of, en zo ja, wanneer ze naar de dokter moeten. In de wetenschap dat gemiddeld 42% van de bellers laag urgent is in Nederland ligt hier wat ons betreft de oplossing voor de werkdruk van de huisartsenpost.
Maar dit probleem speelde natuurlijk niet alleen in Apeldoorn, landelijk gezien liepen steeds meer huisartsenposten hier tegenaan. Daarom werd met steun van een aantal verzekeraars dit initiatief zelfstandig verder gezet. Moet ik naar de dokter? ging dus op eigen benen staan. In de jaren die volgden werd de app en het achterliggende systeem verder ontwikkeld, meer functionliteit kwam beschikbaar en er werd actief gepromoot onder gebruikers.
De grootste sprong voorwaarts kwam in 2018, toen het mogelijk werd voor huisartsenposten en dagpraktijken om onder hun eigen naam digitale zelftriage aan te gaan bieden.
Anno 2021 is de mobiele app van Moet ik naar de dokter? meer dan een half miljoen keer gedownload, biedt meer dan 50% van de Nederlandse Huisartsendiensten Structuren onze digitale zelftriage aan hun patiënten aan, integreren wij met veelgebruikte systemen in de huisartsenzorg zoals VCare, Medgemak en Uw Zorg Online en wordt in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen digitale zelftriage gebruikt bij meerdere wachtposten in Vlaanderen, met een bredere lancering gepland voor 2022.
Waarom we dit doen
Wij zien dat er een capaciteitstekort is in de eerstelijns spoedzorg en dat door onder andere een steeds verdere stijgende vraag dit tekort de aankomende tijd alleen maar groter wordt. Wij geloven dat digitale zelftriage op korte termijn kan helpen de medewerkers te ontlasten, waardoor er minder sprake is van uitval en er meer tijd beschikbaar komt voor hoog-urgente patiënten.
Alle aandacht in zorginnovatie lijkt te gaan naar digitalisering aan de achterkant van het zorgproces, in plaats van naar het begin van de patient journey. Wij geloven dat juist aan de voorkant nog een hele wereld te winnen is!
Onze visie op de lange termijn is dat gebruikersvriendelijke en laagdrempelige digitale zelftriage de digitale intake is van het zorgproces in de eerste lijn. Door te integreren met de diverse systemen in dit complexe landschap kunnen we zorgen dat zonder onnodige handelingen de juiste vraag op de juiste plek terecht komt – resulterend in de juiste zorg op de juiste plek.
De maatschappij blijft veranderen: groei- en krimpkernen geven een extra uitdaging in combinatie met de patiënt die ook buiten kantooruren verwacht geholpen te worden. Onder startende huisartsen is steeds minder animo om een eigen praktijk te runnen en zorgverzekeraars worstelen met hun zorgplicht. Digitalisering kan hierin niet alleen afstanden overbruggen, maar ook voor een deel de zorgverleners ontlasten en patiënten gerust stellen.
Wat we geleerd hebben
De afgelopen jaren hebben wij geleerd dat gebruikersvriendelijkheid en slimme data cruciaal is voor het succes van applicaties. Wij zeggen “als niemand het wilt gebruiken en je het gebruik niet kunt meten maakt het niet uit hoe goed je idee is”.
Daarom blijven wij als organisatie de aankomende jaren ook vooral in deze 2 speerpunten investeren. Dat doen we door samen te werken met experts in de buitenwereld en intern kennis op te bouwen. Door samen te werken met onze klanten in het veld – huisartsenposten en dagpraktijken – houden we constant verbinding met de mensen voor wie het doen.