Een goede nachtrust zorgt ervoor dat uw kind lichamelijk en mentaal kan bijkomen van de dag. Uw kind rust uit als het goed slaapt, omdat het in die tijd gebeurtenissen, emoties en ervaringen verwerkt. Een goede nachtrust houdt in dat uw kind goed in slaap kan komen en goed kan doorslapen. Daarbij wordt uw kind ook uitgerust wakker. ‘S nachts een aantal keer wakker worden is niet erg, zolang uw kind weer makkelijk in slaap kan komen. Iedereen heeft een slaap- en waakritme en dat bepaalt wanneer uw kind wakker is en wanneer het slaapt.
Bepaalde factoren hebben invloed op de slaap van uw kind. Dit zijn factoren zoals:
Als uw kind slecht slaapt, kan het zijn dat het slaap- en waakritme verstoord is of dat uw kind emotionele klachten of lichamelijke klachten heeft. Jonge kinderen in de groei hebben extra veel slaap nodig, omdat zij veel energie nodig hebben om te groeien. Onvoldoende slaap kan problemen met de groei veroorzaken en zorgen voor een grotere kans op ziektes. Er is pas sprake van een slaapstoornis als een kind langer dan 4 weken slecht slaapt en hierdoor overdag last ervaart.
Als uw kind last heeft van slaapproblemen kan het de volgende klachten ervaren:
Uw kind heeft slaapproblemen als het meer dan 2 keer per week een slechte nachtrust heeft en daardoor overdag problemen ervaart. Door bovenstaande klachten voelt uw kind zich overdag moe, slaperig, futloos en prikkelbaar. Ook komen concentratieproblemen sneller voor na een slechte nachtrust.
Als uw kind slaapproblemen heeft, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
Neem contact op met uw huisarts als uw kind slaapproblemen heeft, u de bovenstaande adviezen heeft geprobeerd en deze niet hebben geholpen.