Als u last heeft van een piekerstoornis, bent u altijd angstig. Om die reden wordt het ook een angststoornis genoemd. U bent constant overbezorgd, u piekert veel en voelt zich altijd gespannen of zenuwachtig. Iedereen piekert weleens, maar iemand met een piekerstoornis maakt zich (vaak onterecht) teveel zorgen. U ligt ’s nachts wakker van de gedachtes en u heeft moeite met de gedachtes onder controle houden. Dat kan gevolgen hebben voor uw werk en sociale leven.
Vaak ontstaat een piekerstoornis geleidelijk. Het is niet duidelijk waarom iemand een piekerstoornis krijgt, maar de volgende omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het ontstaat:
Een piekerstoornis is voor iedereen anders, maar vaak is het te herkennen aan de volgende klachten:
Daarnaast heeft u vaak last van de volgende klachten:
Een piekerstoornis is niet te genezen, maar u kunt wel leren ermee om te gaan. U kunt de volgende adviezen opvolgen bij een piekerstoornis:
U kunt behandeld worden voor een piekerstoornis bij uw huisarts, een praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of een psychotherapeut. Samen met de behandelaar kiest u de juiste behandeling. Die zou kunnen bestaan uit: