Axiale spondyloartritis komt voor bij mensen tussen de 15 en 35 jaar. In bepaalde families kan het vaker voorkomen. Het is een reumatische aandoening waarbij u voornamelijk last krijgt van ontstekingen van de gewrichten. Bij axiale spondyloartritis heeft u vooral klachten aan het bekken en de wervelkolom. De ziekte van Bechterew is een van de bekendste vormen van axiale spondyloartritis.
Uw arts kan de diagnose vaststellen aan de hand van uw klachten, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Uw arts zal kijken naar ontstekingsverschijnselen aan de gewrichten en pezen en de beweeglijkheid van de heupen, rug en bekken. Het kan een tijd duren voordat er wordt vastgesteld dat u axiale spondyloartritis heeft, vooral omdat de aandoening in het begin moeilijk te herkennen is.
Door axiale spondyloartritis kunt u klachten krijgen, zoals:
Bij iedereen verloopt de aandoening anders, maar veel mensen hebben periodes met veel klachten en dan periodes met weinig klachten. Wel merken mensen dat in de loop van de jaren hun gewrichten minder flexibel en stijver worden.
Aan axiale spondyloartritis kunt u helaas niets doen. Er is nog geen medicijn of genezing bekend. Daarom wordt een behandeling gericht op het verminderen van klachten. U krijgt vaak een combinatie van medicijnen. Dit kan door middel van de volgende medicijnen:
Fysiotherapie kan helpen bij het soepel houden van de gewrichten. De fysiotherapeut kan u oefeningen voorschrijven die u dagelijks moet doen. U zal merken dat de oefeningen aan het beging misschien wat lastig gaan, maar langzaam wordt u er steeds beter in.
Zelf kunt u de volgende adviezen opvolgen:
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van axiale spondyloartritis en hiervoor medicijnen slikt en de volgende gevallen voor u kloppen: