Bij een ingegroeide nagel groeit de teennagel in de huid waardoor er een wondje ontstaat. Het puntje van de nagel groeit in het nagelbed, waardoor het wondje gaat ontsteken. Dit veroorzaakt pijnklachten en irritatie. Het ontstaat meestal aan de grote teen, maar de andere nagels kunnen ook in de huid groeien. Het komt vaak voor als de vorm van de nagel niet goed is, de hoeken van de nagel weg zijn geknipt, als u aan de nagels peutert, te smalle schoenen heeft of een vochtige huid heeft.
Als u last heeft van een ingegroeide nagel, kunt u deze laten behandelen bij de pedicure of huisarts. Zij kunnen voorkomen dat de nagel verder gaat ingroeien door eventueel de zijkant van de nagel weg te snijden of een watje onder uw nagel aan te brengen, zodat de rand van de nagel niet verder in de huid groeit. U krijgt ook adviezen om ingegroeide nagels te voorkomen.
Bij een ingegroeide nagel heeft u last van de volgende klachten:
Ingegroeide nagels gaan niet vanzelf over. In hele lichte gevallen zou het kunnen, maar het is vaak nodig om langs de huisarts te gaan. In de tussentijd kunt u zelf een aantal adviezen opvolgen om de pijn te verlichten.
Om de ontsteking van het wondje te verminderen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
Bij een ingegroeide nagel, kunt u de volgende algemene adviezen opvolgen:
Als de ontsteking aan u teen na 5 dagen nog niet weg is, neem dan altijd contact op met uw huisarts
Neem ook contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: