Sommige mensen hebben minder slaap nodig dan anderen. Door te slapen rust uw lichaam en geest uit en krijgt u nieuwe energie om actief te leven. Uw slaapbehoefte kan verminderen door een aantal dingen, zoals een onregelmatig leefpatroon, drugs, alcohol, depressiviteit of piekeren. Als uw slaapbehoefte afneemt hoeft dit niet te betekenen dat u overdag niks kan doen, maar het kan er wel voor zorgen dat u overdag minder kan doen dan normaal.
Overzicht gezondheidsklachtenAls u last heeft van een verminderde slaapbehoefte kunt u de volgende klachten ervaren:
- Moeite met in slaap komen.
- Lang wakker liggen.
- Vaak wakker worden.
- Vroeg wakker worden.
Door bovenstaande klachten voelt u zich overdag moe, slaperig, futloos en prikkelbaar. Ook krijgt u sneller concentratieproblemen na een slechte nachtrust.
Overzicht gezondheidsklachtenU kunt een verminderde slaapbehoefte voorkomen door achter de oorzaak van u verminderde slaapbehoeft te komen en deze oorzaak te vermijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u een aantal uur voor het slapen geen koffie, alcohol of andere opwekkende middelen gebruikt. Probeer regelmaat in uw leven aan te brengen door op dezelfde tijden te gaan slapen en op te staan. Zorg er ook voor dat uw slaapomgeving goed is. Als dit allemaal niet werkt, kunt u hulp van een professional krijgen. Een behandeling door een professional bestaat vaak uit slaapadviezen, uitleg en psychologische begeleiding.
Overzicht gezondheidsklachtenNeem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- U heeft last van slapeloosheid.
- U bent suf overdag.
Neem ook contact op met uw huisarts als uw slaapproblemen lang aanhouden of als de klachten worden veroorzaakt door fysieke of mentale problemen.
Overzicht gezondheidsklachten