In het kort
Bij spierspasmen heeft u last van pijnlijk aanhoudende spiersamentrekkingen na het inspannen. Er wordt van spasticiteit gesproken als er sprake is van een verhoogde spanning en stijfheid in een spier. Deze verhoogde spanning is het gevolg van verstoorde reflexen. U heeft deze spasmen zelf niet in de hand, het gebeurt zonder dat u het wilt en ongecontroleerd
Bij spierspasmen heeft u last van pijnlijk aanhoudende spiersamentrekkingen na het inspannen. Dit uit zich vaak in een plotselinge en pijnlijke spiersamentrekking. Er wordt van spasticiteit gesproken als er sprake is van een verhoogde spanning en stijfheid in een spier. Deze verhoogde spanning is het gevolg van verstoorde reflexen. Uw hersenen en het ruggenmerg regelen uw reflexen via sensoren in de pezen en spieren, waardoor de hersenen een reflex in controle heeft. Als er iets fout gaat in de hersenen, kan het voorkomen dat de reflexen zomaar gebeuren, waardoor er spierspasmen ontstaan.
U heeft deze spasmen zelf niet in de hand, het gebeurt zonder dat u het wilt en ongecontroleerd. De meest voorkomende neurologische oorzaken van spierspasmen zijn:
Overzicht gezondheidsklachtenBij spierspasmen kunnen de spieren wisselend of permanent samentrekken. Dan voelen de spieren vaak strak en stijf aan, terwijl ze eigenlijk zwak zijn. De spierspasmen kunnen pijn veroorzaken en kunnen het bewegen beperken en het dagelijks leven moeilijker maken. Het komt het vaakst voor in de handen en armen, dan kan het strekken van de arm, het openen van de hand en het bewegen van de pols moeilijk of onmogelijk zijn.
Als u last heeft van spierspasmen in de benen, kan het buigen van de voet, heup of knie erg lastig zijn. Als gevolg van hersenletsel komt spitsvoet voor, hierbij wordt de voet naar beneden en binnen getrokken waardoor het moeilijk is om u evenwicht te bewaren en te lopen.
Overzicht gezondheidsklachtenAls u last heeft van spierspasmen kan er een behandeling gestart worden met een fysio- en/of ergotherapeut. De fysiotherapeut kan u dan helpen met oefeningen voor het strekken en ontspannen van de spieren, het verbeteren van de bloedsomloop en het versterken van de spieren. Vaak helpen strekoefeningen ook, aangezien deze de spieren verlengen. De ergotherapeut zal samenwerken met de fysiotherapeut en helpt u met het doen van alledaagse handelingen.
Om spierspasmen te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Rust voldoende uit en probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen
- Vermijd alcohol en roken
- Eet gezond en gevarieerd. Zorg ervoor dat u genoeg gezonde vetten, eiwitten en volkoren producten binnenkrijgt.
Wij raden aan om contact op te nemen met de huisarts als u last heeft van aanhoudende spiersamentrekkingen, omdat dit kan komen door een neurologisch probleem
Overzicht gezondheidsklachten