Bij ondergewicht bent u lichter dan goed is voor uw gezondheid. Het is belangrijk om gezond te eten zodat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft. Bij ondergewicht is het verstandig om aan te komen en als dat nodig is naar de huisarts te gaan. Ondergewicht ontstaat als de nodige hoeveelheid energie die u binnenkrijgt via voeding voor een lange tijd minder is dan uw lichaam verbrandt. Ondergewicht kan komen door:
- Kauw- en slikproblemen.
- Verlies van eetlust.
- Bijwerking van medicijnen.
- Een eetstoornis.
- Verhoogd energiegebruik.
- Angst, depressie, verdriet of eenzaamheid.
- Een slechtwerkende darm.
Ondergewicht brengt risico’s mee voor de gezondheid aangezien er een grotere kans is dat u dan ook een tekort heeft aan andere voedingsstoffen zoals vetzuren, vitamines en mineralen en eiwitten. Ook uw afweer gaat achteruit en u kunt vermoeid raken.
Zodra u te weinig binnenkrijgt, gaat het lichaam de reserves uit uw vet- en spierweefsel gebruiken waardoor dit weefsel dus wordt afgebroken. Hierdoor wordt u slapper en dunner en als het ondergewicht een langere tijd duurt, neemt de kans op botbreuken ook toe.
Overzicht gezondheidsklachtenAls gevolg van ondergewicht kunt u andere klachten gaan ervaren, zoals:
- Een slechte huid en slechtere tanden.
- Vermoeidheid en een constant gevoel van moe zijn.
- Vaker en sneller ziek of misselijk worden.
- Verminderde lichaamsgroei.
- Hoofdpijn.
- Duizeligheid.
- Lichaamsconditie neemt af.
- Depressie en sombere gevoelens.
- Bloedarmoede.
- Vergroot risico op botontkalking.
- Uitblijven van de menstruatie.
- Verhoogde kans op een te vroeg geboren kind.
Als u last heeft van ondergewicht is het van belang om aan te komen en gezond te eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die uw lichaam nodig heeft. De nadruk ligt hierbij op voeding met eiwit en energie, in combinatie met beweging om spier op te bouwen. Een aantal adviezen voor gezond en meer eten zijn:
- Neem vaker een gezond tussendoortje, zoals een schaaltje yoghurt, een boterham met beleg of een fruitsalade. Andere gezonde alternatieven zijn groentesoep, mueslirepen of een krentenbol.
- Neem een half uur voor u een maaltijd gaat eten een kopje bouillon of tomatensap. Er is aangetoond dat dit de eetlust stimuleert.
- Zorg dat de maaltijden niet te zwaar zijn, want vet zorgt ervoor dat uw eetlust afneemt. Kies daarvoor in de plaats een maaltijd met genoeg koolhydraten en eiwitten.
- Zorg ervoor dat u altijd iets bij u heeft om te kunnen eten.
- Eet rustig en kauw voldoende.
Neem contact op met uw huisarts als u heeft geprobeerd om aan te komen, maar het lukt niet.
Neem contact op met de huisarts als u een wegblijvende menstruatie heeft of last heeft van andere gezondheidsklachten als gevolg van uw ondergewicht.
Als u last heeft van een psychische aandoening of een eetstoornis, is het van belang dat u professionele hulp zoekt. Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van de volgende symptomen:
- U heeft plotseling gewichtsverlies en kan dit niet verklaren.
- U bent altijd vermoeid.
- U weigert te eten in het bijzijn van anderen.
- U vermijdt sociale evenementen.
Als u merkt dat iemand anders bovenstaande symptomen vertoont, moedig die persoon dan aan om hulp te zoeken bij de huisarts.
Overzicht gezondheidsklachten