Kaalheid bij vrouwen kan ontstaan door ouderdom. Net zoals bij mannen kunnen vrouwen langzaam hun haar verliezen wanneer zij ouder worden. Dit gebeurt meestal bij vrouwen rondom de overgang. Bij kaalheid bij vrouwen door ouderdom ziet het haar er dunner uit. Er zijn niet echt kale plekken zichtbaar. Kaalheid door ouderdom is niet ernstig en geen ziekte.
Naast ouderdom zijn er meer oorzaken voor het ontstaan van kaalheid bij vrouwen zoals:
- Ongezonde voeding.
- Te veel uv-straling, wat komt door te vaak en te lang met uw hoofd in de zon te zitten.
- Verven van het haar.
- Het haar vaak strak vastmaken.
- Bepaalde medicatie.
- Hormonale factoren, zoals bijvoorbeeld de overgang.
- De aandoening ‘alopecia areata’, waarbij de haarwortels beschadigd zijn.
- Behandeling van kanker.
Wanneer u kaal wordt, heeft u last van haaruitval. Dit kunt u merken aan één van de volgende dingen:
- Na het douchen zit er meer haar in het doucheputje dan normaal.
- Er zit meer haar in uw haarborstel dan normaal.
- Uw haar voelt dunner aan.
- Uw haar ziet er dunner uit.
- U heeft kale plekken in uw haar.
Als u last heeft van haaruitval voor een langere periode, kunt u volledig kaal worden. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon. Daarnaast kan ook de oorzaak verschillen.
Overzicht gezondheidsklachtenOm kaalheid te voorkomen kunt u de volgende dingen aanpassen in uw dagelijkse leven:
- Draag een pet of hoed om uw hoofdhuid te beschermen tegen uv-straling.
- Stop met roken.
- Probeer zoveel mogelijk gezonde voeding te eten.
- Verf uw haar niet met permanente verf, maar gebruik bijvoorbeeld een verfspoeling.
- Steek uw haar niet te vaak te strak op.
Er zijn ook veel producten, zoals shampoos en crèmes die haaruitval en kaalheid voorkomen. De werking van deze producten zijn alleen niet bewezen.
Verder kunt u ook kiezen voor een haartransplantatie. Hierbij worden bestaande haren op uw hoofd verplaatst naar de plek op uw hoofd dat kaal aan het worden is. Dit kan een oplossing zijn voor als u kale plekken heeft, maar is niet mogelijk wanneer u volledig kaal bent.
Als u volledig kaal bent, kunt u kiezen voor een pruik. In het geval dat uw haar in het geheel dunner is geworden, kunt u kiezen voor haarpigmentatie. Hierbij wordt er op de dunne plekken in uw haar stippen gezet op uw hoofdhuid, zodat uw haar er minder dun uitziet.
Er bestaat ook een medicijn tegen het kaal worden. Als u hier gebruik van wilt maken, moet u eerst contact opnemen met uw huisarts. De huisarts zal dan bepalen of u het medicijn kan gebruiken. Dit medicijn wordt alleen niet vaak gebruikt, omdat het niet altijd werkt en de bijwerkingen nog niet volledig bekend zijn.
Overzicht gezondheidsklachtenAls u kaal wordt en hier verder geen last van heeft, hoeft u geen contact op te nemen met de huisarts. Neem wel contact op met de huisarts als u zich somber voelt doordat u kaal bent geworden, uw kaalheid komt door medicatie of als u onder de 20 jaar bent en kaal wordt/bent.
Overzicht gezondheidsklachten