In het kort
Bij hypermobiliteit zijn uw gewrichtsbanden en pezen te soepel. Uw gewrichten krijgen dan onvoldoende steun en worden beweeglijk. De klachten die door hypermobiliteit ontstaan, kunnen goed behandeld worden.
Bij hypermobiliteit zijn uw gewrichtsbanden en pezen te soepel. Daardoor krijgen uw gewrichten niet genoeg steun en worden ze te beweeglijk. U kunt bijvoorbeeld de vingers verder strekken dan anderen en uw gewrichten zijn erg soepel.
Er is bij hypermobiliteit een grotere bewegingsvrijheid in de gewrichten aanwezig. Bij mensen met gezonde gewrichten zijn kracht, stabiliteit en beweeglijkheid met elkaar in verhouding. Als u hypermobiel bent, heeft u meer stabiliteit en kracht nodig van uw spieren. De klachten die door hypermobiliteit ontstaan, kunnen goed behandeld worden. Afhankelijk van de ernst van uw klachten wordt er een passende behandeling gekozen.
Hoe hypermobiliteit ontstaat is niet bekend, maar het kan erfelijk zijn. Als iemand in de familie hypermobiliteit heeft, is de kans groot dat u ook last krijgt van hypermobiliteit. Met hypermobiliteit heeft u ook een groter risico dat u als gevolg van overbelasting artrose ontwikkelt.
Kinderen kunnen ook last hebben van hypermobiliteit. Door op een jonge leeftijd op een goede manier voor het lichaam te zorgen, kunt u voorkomen dat uw kind met hypermobiliteit klachten gaat ontwikkelen op een latere leeftijd. Met behulp van een aantal aanpassingen is het goed mogelijk om te leven met hypermobiliteit.
Overzicht gezondheidsklachtenU kunt hypermobiliteit herkennen aan:
- Pijn in de gewrichten
- Rugklachten
- Vermoeidheid
- Bekkeninstabiliteit
- Ontwrichtingen (uit de kom schieten van gewrichten)
- Spierpijn
- Overmatige beweeglijkheid van uw gewrichten
U kunt vaststellen of u hypermobiel bent, als:
- U met uw duim de onderarm kan aanraken
- U de hand kan overstrekken in een hoek van 90 graden
- U makkelijk voorover kunt bukken en de handen plat op de grond plaatsen zonder de knieën te buigen
- U de knie met gemak kan overstrekken
- U de elleboog met gemak kan overstrekken
U kunt zelf niet veel doen tegen hypermobiliteit. Als u klachten ervaart, kan het helpen om de spieren te versterken zodat deze de functie van uw gewrichtsbanden voor een deel kunnen overnemen. Daardoor kan uw gewricht stabieler worden. Dit kan door te gaan fitnessen. Het is verstandig om de spieren te versterken met oefeningen. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Gezond leven is een belangrijk advies bij hypermobiliteit. Dit kan door af te vallen als u last heeft van overgewicht, voldoende te bewegen om pijn en functieverlies te verminderen, uw activiteiten te verdelen over de dag en gezond en gevarieerd te eten.
Als u problemen heeft met uw voetstand en looppatroon, kan een podotherapeut deze verbeteren door podotherapeutische steunzolen aan te raden. Daardoor zullen de spieren minder snel vermoeid raken en zal de voetstand verbeteren. Stevige en goed passende schoenen zal er voor zorgen dat uw schoenen minder snel slijten en dat u minder klachten ervaart.
Er bestaan geen medicijnen tegen hypermobiliteit, maar u kunt wel paracetamol nemen om pijnklachten te verminderen die veroorzaakt worden door hypermobiliteit. Bij ontstoken gewrichten kan de huisarts u ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven.
Overzicht gezondheidsklachtenAls u vragen heeft over hypermobiliteit, neem dan contact op met uw huisarts.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van ontstoken of gezwollen gewrichten of als u klachten ervaart die lijken op artrose:
- Pijn, vooral tijdens beweging
- Stijfheid, vooral na een periode zonder beweging
- Een krakend geluid/gevoel
- Bewegingsbeperking
- Vochtophoping in het gewricht