Het hoornvlies is het doorzichtige, heldere voorste deel van het oog. Als dit beschadigt, noem je het een hoornvliesbeschadiging. Dit kan komen als er iets in of tegen het oog komt of er te veel fel, UV-licht op het oog komt. Voorbeelden van oorzaken zijn:
- U heeft een scherp voorwerp in uw oog gehad, zoals een tak, zandkorrels, een nagel of een pen.
- U heeft te hard gewreven in uw oog.
- U draagt contactlenzen die niet goed schoon zijn.
- Uw ogen zijn in contact geweest met vuurwerk of bijtende stoffen.
- Fel UV-licht. Als u te lang zonder zonnebril in de felle zon zit, kunt u een hoornvliesbeschadiging krijgen. Dit risico is groter als u op het water bent of in de sneeuw zit.
Er zijn goede behandelingen mogelijk waarbij het hoornvlies binnen twee dagen tot een week zal genezen. Omdat er bij een hoornvliesbeschadiging een bacteriële infectie kan ontstaan waardoor u blind kan worden, is het noodzakelijk om een goede behandeling te krijgen.
Overzicht gezondheidsklachtenBij een hoornvliesbeschadiging kunt u verschillende klachten ervaren, zoals:
- Een tranend en/of rood oog.
- Het gevoel alsof er een korrel zand in uw oog zit.
- U bent opeens extra gevoelig voor licht.
- U ziet een troebel plekje op het hoornvlies.
- U heeft veel pijn aan uw oog, waardoor u de neiging heeft om het oog steeds dicht te knijpen.
De klachten die ontstaan door fel licht, ontstaan vaak binnen een dag nadat u in het felle licht heeft gezeten.
Overzicht gezondheidsklachtenU kunt zelf ervoor zorgen dat een hoornvliesbeschadiging sneller geneest of voorkomen wordt, door:
- Niet in de ogen te wrijven. Niet tijdens de hoornvliesbeschadiging, maar ook niet erna. Dit is namelijk omdat het nieuwe hoornvlies dan erg kwetsbaar is en wrijven in de ogen kan het nieuwe hoornvlies beschadigen.
- Geen contactlenzen te dragen. Doe de lenzen uit zolang u klachten heeft en zorg ervoor dat u de lenzen extra goed schoonmaakt voor u ze weer inbrengt.
- Het oog af te dekken met een oogverband. Hiermee kunt u namelijk niet in het oog wrijven en kunt u uw oog laten rusten.
- Een zonnebril te dragen. Hiermee voorkomt u dat u een hoornvliesbeschadiging krijgt door fel UV-licht.
- Een veiligheidsbril te dragen als u met bijtende stoffen of vuurwerk werkt.
- Bij het lassen een lasbril te dragen.
Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Kijk voor de juiste dosering op de bijsluiter van het medicijn. Zorg ervoor dat u niet deelneemt aan het verkeer als u klachten aan uw oog ervaart. Dit is namelijk omdat u met één werkend oog geen diepte kunt ziet, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Overzicht gezondheidsklachtenNeem direct contact op met uw huisarts of de Spoed Eisende Hulp bij klachten zoals:
- U heeft gewerkt met metaal en uw zicht is daarna minder geworden. Dit kan bij inslaan van spijkers, schuren of boren zijn.
- Er is bloed zichtbaar op het oog.
- Er is vuil zichtbaar op het oog.
- Uw pupillen zijn ongelijk.
Vaak geneest een hoornvliesbeschadiging binnen enkele dagen, maar neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- Als uw klachten langer dan twee dagen duren.
- Als uw klachten verergeren.
- Als u nieuwe klachten krijgt.
- Als u zich ziek voelt door de oogklachten.
De huisarts onderzoekt uw oog door een kleurstof in het oog aan te brengen waarmee de beschadiging duidelijk zichtbaar wordt. Zo nodig verwijdert de huisarts het vuil wat nog in uw oog zit. Een eventuele behandeling kan bestaan uit een anticioticumzalf, oogdruppels of een oogverband.
Overzicht gezondheidsklachten