Een blaar is een doorzichtig huidblaasje waar veel vocht in zit. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en er zijn verschillende soorten. Zo kunt u last hebben van brandblaren, vriesblaren, bloedblaren en/of drukblaren. Deze laatste vorm komt het vaakst voor en wordt hierin uitgebreider beschreven. Drukblaren ontstaan door wrijving en druk op uw voeten, handen, vingers en/of tenen. De kans op wrijving is groter als u:
- Te kleine of te grote schoenen draagt
- Een aandoening aan uw tenen heeft waardoor er te weinig ruimte tussen zit
- Veel en intensief sport of wandelt
- Geen goede sokken draagt
- Veelvuldig en intensief werk met uw handen verricht
Bij wrijving laat uw opperhuid (bovenste laag huid) los en ontstaat een holte tussen uw opperhuid en lederhuid (de huidlaag onder de opperhuid). Die holte vult zich met vocht waardoor er een blaasje kan ontstaan. Dit kan voor pijn bij het lopen zorgen of pijn doen als er iets tegenaan komt.
Overzicht gezondheidsklachtenBij drukblaren heeft u last van:
- Roodheid van de huid
- Blaasjes op de huid
- Pijn bij het lopen of grijpen. De pijn is het heftigst als er druk op de blaar komt.
De blaar kan door wrijving en druk opengaan. Het vocht in de blaar loopt er dan uit. Dit verlicht de pijn, maar verhoogt wel de kans op infectie. Daarom is het belangrijk dat u de blaar goed verzorgt.
Overzicht gezondheidsklachtenDrukblaren kunt u zelf verzorgen door:
- Er zo min mogelijk aan te zitten. De meeste blaren drogen vanzelf in en daarom is het niet nodig om een blaar door te prikken. Doe dit in ieder geval niet zelf, omdat dit op een steriele manier moet gebeuren om infecties te voorkomen.
- De huid rondom de blaar te desinfecteren met een ontsmettingsmiddel. Dit middel is te verkrijgen bij de drogist of uw apotheek.
- Een blarenpleister op uw blaar te plakken. Deze voorkomt dat de blaar opengaat door wrijving en vermindert de klachten bij het lopen of grijpen. Blarenpleisters zijn te koop bij de drogist of uw apotheek.
- Open blaren af te dekken met een steriel niet-verklevend gaasje of een wondpleister. Deze voorkomen dat er bacteriën in de open blaar komen, waardoor het niet gaat ontsteken.
Uiteraard is het beter dat u voorkomt dat u drukblaren krijgt. Dit kunt u doen door:
- Passende schoenen te dragen
- Passende en naadloze sokken te dragen
- Uw voeten in te tapen als u veel sport of wandelt
- Handschoenen te gebruiken als u veelvuldig en intensief met uw handen werkt
In de meeste gevallen hoeft u voor een blaar geen contact op te nemen met uw huisarts. Heeft u veel last van de blaar, of raakt de blaar ontstoken? Dan raden wij u aan om:
- De blaar door te laten prikken en/of te laten verzorgen door uw huisarts of een pedicure. Zij desinfecteren de huid rondom de blaar en zorgen ervoor dat de overgebleven huid blijft zitten. De huidopening wordt afgeplakt met een huidvriendelijk gaasje. Dit voorkomt infecties en versnelt het herstel.
Ontstaat de blaar plotseling en zonder aanwijsbare oorzaak? Neem dan meteen contact op met uw huisarts. Komen de blaren door een aandoening aan uw voeten? Vraag dan ook advies op bij uw huisarts. Zo kan uw huisarts u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een podoloog in de buurt. Die kan u adviseren over hulpmiddelen en/of het juiste schoeisel voor uw voeten.
Overzicht gezondheidsklachten